torsdag 3 april 2014

Skrämma gravida kvinnor

Det är få saker som är så lätt som att skrämma en gravid kvinna. Och tidningarna drar då sannerligen sitt strå till stacken för att skapa oro, rädsla och ångest.
I Aftonbladet kan vi läsa om att "De befarar att någon kan dö"
Med stora feta bokstäver skriver dom rätt in i oroliga blivande föräldrars mest oroliga punkt mitt i magen.
Hur många sätt tror ni att kvinnor kan föda barn på?
Jag hävdar att det är lika många som det finns kvinnor som föder.
Och behöver verkligen ALLA dessa kvinnor IVA vård?
Nej absolut inte. Världen över föder kvinnor barn på många olika sätt, Vi har hela registret från stampade jordgolv till superövervakat modell á la USA där Epiduralen erbjuds så fort du tar första andetaget innaför dörren och där krystningen sker på typiskt räknande 1-10 maner istället för spontant efter kvinnans känsla.
Två ytterligheter. Och två ytterligheter jag inte skulle rekomendera någon.
Ensam på ett stampat jordgolv har du ingen hjälp att tillgå om någon går fel, du får visserligen följa din kropp, men vem hjälper dig?
Superövervakat och helt styrt, där du frånkopplar kvinnans egen känsla, nä absolut inte, och titta på statestiken över förlossningsskador och utfall för mor och barn, där har vi en stark negativ trend i USA. Sverige har länge varit ett föregångsland vad gäller mödra och barnavård, men vi halkar neråt, inte för att vi lär oss mindre, utan jag TROR att det är för att vi inte vågar öppna upp oss för nya möjligheter. Vi har blivit så duktiga att vi tar till oss mer medicinska tekniker än vi förmår att hantera. För den sjuka kvinnan och barnet är det fantastiskt att kunna ge så avancerad vård. Men vad händer när vi av bara farten ger den avancerade vården till friska kvinnor som inte behöver den? Vad händer när vi Övervårdar? För det tror jag ofta att vi gör.
I Tex Norge och England är det vanligt med Vattenfödslar, något som visserligen inte är förbjudet i Sverige, men som inte heller uppmuntras till.
Alternativet att föda hemma är desto mer utvecklat i både Danmark och Norge medans vi i Sverige halkar efter. Vi står kvar och stampar i vår medicinska hörna. I Norge hittar du Barnmorskeledda enheter, något som än så länge ses som alldeles för nymodernt i vårt avlånga land.
När skall vi lära oss att alla kvinnor inte är stöpta i samma form, alla behöver få föda på just sitt sätt. Och möjligheten till det skapar vi genom att erbjuda olika alternativ, inte att stöpa om all vård i en och samma form.
Åter till BB-Sophia. Där dom i dagsläget tar friska födande kvinnor i fullgången graviditet. Av vilken anledning skall man då ha till tänderna vässade med ALLA medicinska möjligheter. Att dom bara tar friska födande innebär inte att dom har personal med mindre kunskap. Tvärtom. Deras personal är en hel hög med FANTASTISKA!!!! Barnmorskor med många års erfarenhet. Deras kunskaper försvann inte för att dom bytte arbetsgivare. Inte heller Läkarnas eller Undersköterskorna blev mindre kompetenta för att dom bytte arbetsplats. Skulle något medicinskt allvarligt inträffa så finns det gedigen kunskap bland denna personalgrupp att hantare situationen tills patienten är stabil nog att tranporteras till en IVA avdelning.
Rent krasst så är det ju så det fungerar även på större sjukhus. Man hanterar krisen och flyttar sedan patienten från Förlossning till IVA. Nu blir det istället för att springa i korridoren och kulvertar en ambulanstransport. Men det förmår Stockholm, den kapaciteten finns.
Jag ser BB -Sophia som ett mycket välkommet tillskott till Stockholms förlossningsvård och är övertygad om att det är säkrare för kvinnor att få komma in i tid istället för att riskera att föda vid vägrenen med en stressad make som barnmorska.
Så fram för fler alternativ. Ju fler vårdplatser vi får i Stockholm, ju mer tid kommer varje enskild Barnmorska kunna ge varje Ensklid patient. Och om vi skall peka ut två enskilda faktorer för en säker födsel så vill jag lyfta fram
1. EN NÄRVARANDE BARNMORSKA
2. EN MOR SOM KÄNNER SIG TRYGG

Allt annat kan vi medicinskt lösa, men kan vi inte ge den grunden så har vi förlorat matchen innan vi ens börjat spela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar