torsdag 31 juli 2014

Dagens rovdjur bär kostym

Vänta med att föda ditt barn.

Rubriken i dagens aftonbladet är talande och ack så sorglig.
Barnmorskor har skrikit, högt och länge. Vården, inte bara födsloenheter utan många fler enheter har höjt rösterna tills hesheten lamslår.Politikerna blundar och hoppas på att personalen inom vården kan lyckas springa lite fortare ändå.
Jag kan inte låta bli att fundera över vilken stress vi lägger på de födande kvinnorna och vad det orsakar. Redan innan dom har värkar eller vattnet har gått så skall dom genom rubrikerna i tidningarna behöva oroa sig för om någon ens kan ta hand om och stötta dom under födseln.
Vad orsakar inte detta?
Att föda barn är det största du kan vara med om i livet. Våra kroppar är byggda för att föda och födas. Mycket kan vi styra i dagens samhälle, men inte födandet. Där måste vi acceptera vad evolutionen gett oss. Vad våra hormoner säger. När en kvinna är trygg kan hon föda, av oro och stress kan en födsel helt komma av sig för att hon skall kunna fly rovdjuren. Men evolutionen räknade inte med dagens stress och politiker. Dagens rovdjur har varken svans eller tänder.Men dom är betydligt fler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar